발표자 Prof. Jung-Fu
소속 University of Texas at Austin
제목 [초청세미나] Physical and Chemical Evolution of Earth's Deep Interior
문의처 지구물질과학연구실(877-3072)
자료 Lin-Korea-Abstract-2019.docx [13612 byte] 자료 다운로드
시간 2019-01-17 11:00~12:00
장소 25-1동 612호

Our planet came to what we know it today through a series of geological events over its history. Much of the information about the planet’s physical and chemical evolution had been lost along the process. In this talk, I will discuss recent high-pressure mineral physics results to reveal a number of physical and chemical properties of candidate deep-mantle and core materials to help us better understand its evolution and dynamic processes. The use of a high-pressure diamond anvil coupled with synchrotron X-ray and “pump-and-probe” laser spectroscopic techniques provides exciting opportunities to directly measure properties of deep earth materials at relevant pressure-temperature conditions of the planet. Specifically, I will show how iron spin and valence states drastically affect our understanding of thermal transport and chemical evolution, how single-crystal elasticity of candidate minerals is used to build an internally-consistent mineralogical and geotherm model, how thermal transport properties of iron are used to constrain the heat flow across the core-mantle boundary and the thermal and chemical energy sources to power the Earth's geodynamo to generate magnetic fields.

전공 지구시스템